Koop samen met ouders een huis

Royaal wonen en minder last van de woningmarkt? Koop een huis samen met ouders. Wat is het voordeel als u samen met ouders een woning koopt?

 1. Samen heeft u veel meer inkomen
 2. Hoger bieden dan de vraagprijs gaat makkelijker
 3. Huis kopen in hogere prijsklasse minder concurrentie
 4. Ouders helpen kinderen en kinderen helpen ouders
 5. Hypotheek met maximaal 4 familieleden kan
 6. Samen een woning kopen samen de maandlasten delen

Hypotheek met ouders tot 4 personen

Weet u dat u een hypotheek kan afsluiten met 4 personen? Het is al erg lastig om met twee personen een huis te kopen. Door de hoge woningprijzen is het bijna niet mogelijk om te kopen. Het kopen met ouders betekent niet alleen dat u samen de hypotheekkosten kan delen maar ook de hogere kosten omdat u moet overbieden kan u samen delen.

Kosten samen met ouders delen

Welke kosten moet u rekening mee houden als u samen met ouders een woning koopt:

 • Maandlasten hypotheek
 • Kosten koper eenmalig
 • Overbieden op een huis eenmalig
 • Noodzakelijke moderniseringen
 • Schilderwerk
 • Onderhoudskosten algemeen

Wij adviseren huizenkopers altijd om maandelijks geld opzij te leggen zodat plotselinge kosten betaald kunnen worden. LexWonen gaat uit van 1% van de marktwaarde per jaar sparen.

Samen met ouders een huis kopen en notaris

Een belangrijk onderdeel is de notaris als ouders en kinderen een woning gaan kopen. Hier een voorbeeld van een gezin dat met 4 personen een huis koopt.

Vader en moeder kopen een huis met dochter en schoonzoon. Er loopt nog een zoon rond maar die zit al op zijn eigen.  Gekocht wordt een huis met een waarde van € 700.000,-, hypotheek derhalve ook € 700.000.

Na 15 jaar zijn beide ouders overleden. Waarde woning op dat moment € 1.300.000,-. Hypotheek bedraagt nog € 300.000,-. Overwaarde bedraagt dus € 1.000.000,-.

Overwaarde gedeeltelijk in nalatenschap

De overwaarde van € 1.000.000,- gaat voor 50% in de nalatenschap. De andere 50% blijft voor schoonzoon en dochter. Dus € 500.000,- moet verdeeld worden onder de 2 erfgenamen. Er zal dus € 250.000,- vrijgemaakt moeten worden want de overwaarde zit in de stenen.

De notaris is de persoon waarmee u dit soort zaken en overige zaken die van toepassing zijn op het kopen met familieleden kan regelen.

Hypotheek aftrekbaarheid bij kopen met ouders

Indien het voor iedereen de eerste hypotheek betreft dan komt de hypotheek in box 1. De hypotheekrente is dan aftrekbaar. Als 1 persoon ooit een hypotheek heeft gehad, ook met een ander, de hypotheekrente is dan niet aftrekbaar omdat de hypotheek dan in box 3 gezet wordt. Meer via lexwonen.nl